Seaside Civic & Convention Center

View Images

The renovation and expansion of the Seaside Civic and Convention Center aims to better connect the existing facility to its natural and urban context and improve its functionality, appeal, and visibility from downtown Seaside. In doing so, the design enhances the Center’s regional competitiveness, increases its profitability, and support the City’s goal to attract new visitors for year-round activity.

To improve circulation throughout the building and unite seventeen meeting spaces of various sizes, a new, continuous prefunction space runs the length of the building. The relocation of the ground floor restrooms and storage opens views out to the water. A new meeting space and the expansion of the existing Necanicum Ballroom and Riverview rooms allow for a greater diversity of events.

New exterior materials balance aesthetic appeal with durability in oceanfront conditions. Alaskan yellow cedar highlights the Center’s entrances and the new Northwest corner meeting room and will weather to a whitened finish.

Coastal character

Angled metal panel modules create vertical striations that, at a distance, mimic the tones of a coastal cabin’s weathered wood.

Grand stair

The relocation and redesign of the main stair removes a pinch point in the lobby, clarifying circulation between the lower and upper meeting rooms.

Enhanced flexibility

The ground floor Necanicum Ballroom expands by 35% with additional column-free space to supports larger, simultaneous events.

On the interior, a neutral color palate of new carpet, wood details, and paint is punctuated by color to mark new concession space and restrooms. Glass railings on the mezzanine and grand stair and supergraphic room labels ease wayfinding. Upgraded lighting and technology enhance each meeting space.

A phased construction schedule allowed the Center to remain operational throughout construction. Sustainability strategies include upgrades to the existing mechanical system that increase energy efficiency and the collection of rainwater for a new water feature. For the building’s resiliency during an earthquake, the structural system required intensive seismic upgrades because of the sandy soil, which including new ninety-foot-deep pier foundations.

Holst partnered with Convergence Design of Kansas City on the project’s programming and space planning.

Client

Seaside Civic & Convention Center

Location

Seaside, OR

Completion

October 2019

Size

52,000 square feet