Northpointe

View Images

Adjacent to the N Prescott MAX light rail station in the Overlook neighborhood of North Portland, Northpointe takes inspiration from the nearby industrial context and the site’s history as Swan Island workers’ housing. The pair of transit-oriented rental buildings house 158 units with a mix of studio, 1-bedroom, and 2-bedroom apartments.

The two buildings frame an existing alleyway that provides north/south access through the site. Carving, pushing, and pulling of the massing create articulation in the facades, reduce visual bulk, provide textural interest, and highlight the building entrances.

Alley to Allée

A paved and planted walkway brightens the alley and eases access for pedestrians and cyclists.

Industrial Heritage

The interior design of the public spaces continues the building's context-inspired character

A varying mix of exterior materials—lighter facing the east’s residential context and darker to the west’s commercial neighbors—includes three tones of corrugated metal panels, three colors of stucco, and whitewashed cedar to mark the residential entries. The team paid extra attention to designing crisp, clean construction details at the transitions between materials and the edges of the shifts in massing.

The location, orientation, material selection, and choices of finishes and fixtures all contribute to an environmentally sustainable addition to the neighborhood. Tall windows increase light and views in all apartments. Low-energy, low-flow plumbing fixtures, Energy Star appliances, and efficient lighting fixtures reduce water and energy use. The ground floor will house plentiful bike parking as well as community space. The buildings provide resident parking in the courtyard and underground in the west building.

Community Gathering

A large roof deck on the east of the building provides additional outdoor space with views to the eastern mountains.

Client

Fore Property Company

Location

Portland, OR

Completion

2019

Size

128,000 sf